ترامادول دارویی است که اغلب به عنوان جایگزینی برای مواد مخدر یا ترک آن و با هدف کاهش عوارض قطع مواد مصرف میشود، غافل از اینکه به دلیل عوارض قرص ترامادول خود این دارو باعث ایجاد مشکلات زیاد و جدیدی میشود که عمدهترین اختلالات در سیستمهای تتفسی، کلیه و کبد است. در واقع اگرچه قرص ترامادول فواید بسیاری دارد و در دنیای جدید، بسیاری از مشکلات مربوط بهسلامت را حل کرده است اما نمیتوان از عوارض جانبی و آسیبهای آن صرفنظر کرد. عوارض قرص ترامادول به اندازهای است که علاوه بر خود فرد اطرافیان را نیز درگیر کرده و به ایجاد مشکلات روحی و روانی نیز میشود. در نتیجه آنچه که اهمیت دارد آشنایی با عوارض قرص ترامادول و ترک آن است که در ادامه به بیان آن خواهیم پرداخت.
منبع: عوارض قرص ترامادول چیست
ترامادول چیست
ترامادول که با نامهای آلترام یا آلتراست به بازار عرضه میشود مانند سایر داروهای ضد درد افیونی برای کمک به مدیریت درد متوسط تا شدید برای بیماران تجویز میشود. این مسکن نحوه احساس درد در بدن را تغییر میدهد. تجویز ترامادول اغلب بهصورت خوراکی است، بااینحال بهصورت داخل وریدی و عضلانی هم میتواند مورد استفاده قرار بگیرد. با وجود اینکه، ترامادول یک داروی ضد درد مؤثر است، بهطور طبیعی امکان سوءمصرف آن وجود دارد و امروزه شاهد آن هستیم که سوءمصرف ترامادول نسبت به چند سال گذشته شیوع بیشتری پیداکرده است. مانند سایر داروها و مواد اعتیادآور، ترامادول هم میتواند برای سلامت جسمانی و روانی اثرات منفی بسیاری داشته باشد که در ادامه این مقاله به این موضوع پرداخته میشود.
برای شناخت بیشتر در زمینه قرص ترامادول کلیک کنید.
سندروم تحمل
سوءمصرف ترامادول ممکن است با یک تجویز ساده برای تسکین درد بعد از عمل و یا بیماریهایی نظیر آرتیت مزمن آغاز شود. با توجه به احساس خوشایندی که پس از مصرف این دارو در فرد ایجاد میشود، اگر برای مدتی، بهصورت مداوم مصرف شود، بهتدریج فرد احساس میکند که برای رسیدن به اثرات مشابه روزهای قبل به دوز بالاتری از دارو نیاز دارد. این امر بهعنوان سندروم تحمل شناخته میشود. سندروم تحمل خطرناک است زیرا باعث میشود افرادی که ترامادول مصرف میکنند بهمرورزمان به مقدار مصرف بیشتری نیاز داشته باشند و مصرف بیشتر باعث بروز عوارض شدیدتر خواهد بود.
وابستگی ترامادول
درحالیکه اکثر مصرفکنندگان ترامادول قصد مصرف دارو برای مدت طولانی را ندارند، اثرات ضد درد همراه بااحساس سرخوشی و کاهش اضطراب، اغلب باعث میشود تا فرد، برای مدت طولانیتری ازآنچه در ابتدا توسط پزشک در نظر گرفتهشده بود به مصرف ادامه دهد. هرچه مصرف به مدت بیشتری ادامه پیدا کند، بدن فرد ازنظر فیزیولوژیکی و روانی به ترامادول وابسته میشود. بهعبارتدیگر در این حالت اگر از مصرف دارو جلوگیری شود، علائم ترک رخ میدهد.
برای اطلاع بیشتر در زمینه ترک ترامادول کلیک کنید.
عوارض جانبی قرص ترامادول
مصرف ترامادول به دلیل پتانسیل بالای سوءمصرف و اعتیادآور بودن، مشکلاتی را برای فرد و اطرافیان او ایجاد میکند. تجربه مصرف، سوءمصرف و اعتیاد به ترامادول میتواند سلامتی فرد را از بسیاری جهات تخریب کند به صورتی که حتی عوارض جسمانی آن نیز میتواند منجر به ایجاد عوارض روانی شود. هنگامیکه فرد با عوارض جانبی نامطلوب مصرف ترامادول مواجه میشود برای جلوگیری از تجربه این عوارض به مصرف بیشتر ترامادول ادامه میدهد، بهعبارتدیگر برای دستیابی به اثر مطلوب ناشی از مصرف ترامادول، مقدار بیشتری مصرف میکند. ازجمله عوارض نامطلوب مصرف قرص ترامادول میتوان به این موارد اشاره کرد.
- حالت تهوع
- خواب آلودگی
- از دست دادن اشتها
- سرگیجه
- استفراغ
- بیخوابی
- عرق کردن
- آژیتاسیون (سراسیمگی یا بیقراری روانی)
- عصبی بودن
- تنش
- تغییر خلق
- از دست دادن روابط بین فردی
- انزوا
- استرس
- پرخاشگری
- افسردگی
- اضطراب
- تغییرات شدید خلق
- جستجوی اجباری برای دست یابی به دارو (فرد زمان زیادی را برای تهیه کردن ترامادول صرف میکند)
عوارض ترک مصرف قرص ترامادول
نکتهای که باید به آن توجه داشت این است که حتی قطع ناگهانی مصرف ترامادول هم باعث میشود تا فرد مصرفکننده علائم ترک روانی زیادی را تجربه کنند. علائم ترک در بیمارانی که ازنظر فیزیولوژیکی به ترامادول وابسته هستند، مشابه علائم ترک در سایر مواد افیونی است. شدت این علائم بستگی به میزان تحمل ایجادشده و همچنین زمان آخرین دوز مصرف ترامادول و همچنین مقدار مصرفشده دارد، که میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- اضطراب
- حالت تهوع
- تحریکپذیری
- بیخوابی
- نوسانات خلقی
- لرزش
برای آشنایی بیشتر در زمینه ترک اعتیاد به ترامادول در خانه کلیک کنید.
عوارض قرص ترامادول بر افرادی که وابستگی زیادی به مصرف دارند
باید توجه کرد که سوءمصرف ترامادول علاوه بر خود، بر خانواده، دوستان، همکاران و... تأثیر میگذارد. افرادی که وابستگی زیادی به مصرف ترامادول دارند طیف گستردهای از هیجانات زیر را تجربه میکنند.
- احساس گناه
- پرخاشگری
- سردرگمی
- ترس
- ناامیدی
- استرس
- افسردگی
همانطور که گفته شد، سوءمصرف و اعتیاد به ترامادول مشکلات روانی بسیار زیادی را برای افراد مصرفکننده به وجود میآورد که بهاندازه پیامدهای جسمی قابلمشاهده نیست، اما به همان اندازه میتوانند آسیبرسان باشند و به روابط سالهای آینده فرد آسیب برسانند.
عوارض ناشی از مصرف بیشازحد قرص ترامادول
- مسمومیت سیستم عصبی
- نارسایی تنفسی
- سندروم سروتونین
- مشکلات خفیف قلبی و عروقی
همچنین از دیگر عوارض قرص ترامادول میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- تشنج
- کما
- پرفشاری خون
- افزایش ضربان قلب
- بیحالی
- حالت تهوع
- آژیتاسیون
اعتیاد به ترامادول و سلامت روان
مطالعات نشان دادهاند افرادی که به ترامادول اعتیاد پیدا میکنند، معمولاً سوءمصرف مواد افیونی دیگری مانند هروئین یا مورفین را نیز تجربه کردهاند. شیوع سوءمصرف مواد در بیمارانی که به اختلالاتی نظیر افسردگی و اضطراب مبتلا شده باشند بیشتر از جمعیت عادی است و ترامادول نیز از این قاعده مستثنی نیست. سوءمصرف کنندگان ترامادول ممکن است هنگام مصرف یا ترک دچار توهم شوند که این مورد ممکن است به جای بحران اعتیاد بهعنوان یک بحران روانپزشکی در نظر گرفته شود زیرا این موارد همپوشی بسیار زیادی با یکدیگر دارند.
ترامادول علاوه بر اثرات ضد درد، منجر به جذب مجدد انتقالدهندههای عصبی که در افسردگی بالینی نقش دارند میشود. بنابراین، یک فرد معتاد به ترامادول که تحت درمان افسردگی یا اضطراب قرار دارد، در معرض خطر ابتلا به سندرم سروتونین است. سندرم سروتونین با افزایش قابل توجه غلظت سروتونین در بین سلولهای عصبی مغز مشخص میشود و علائمی نظیر مشکلات خواب، تشنج، لرزش و یا شادی بیش از حد معمول را به دنبال دارد.
برای اطلاع بیشتر درباره سایر انواع مواد اعتیاد آور کلیک کنید.
اعتیاد به ترامادول چگونه زندگی شما را تحت تاثیر قرار میدهد
بیشتر مصرف کنندگان ترامادول در واقع سابقه سوء مصرف مواد دارند (به طور معمول ماده ای غیر از ترامادول) و بسیاری از آنها این داروها را به صورت قانونی برای کنترل درد دریافت کردهاند. اعتیاد به ترامادول میتواند تأثیرات منفی بر سلامت اجتماعی، شغلی و روانی مصرف کننده داشته باشد. بسیاری از مصرف کنندگان ترامادول مشکلاتی در روابط خانوادگی، محیط کار و یا در مدرسه گزارش میدهند. به دلیل نیاز دائمی آنها برای به دست آوردن ترامادول، بسیاری از مصرف کنندگان از مشکلات مالی مرتبط با مراجعه به کلینیک یا خرید دارو به طور غیرقانونی خبر میدهند.
درمان سوء مصرف ترامادول
در هنگام درمان، باید عوارض جسمی و روانی تحت درمان قرار بگیرند، زیرا اثرات روانی میتواند مانع بهبودی یا ایجاد عود مجدد مصرف شود. درمان اعتیاد به ترامادول به طور معمول شامل کاهش تدریجی مصرف دارو در طی یک دوره زمانی به منظور به حداقل رساندن علائم ترک است. درمان علائم روانی هم به طور معمول در جلسات مشاوره فردی یا در جلسات گروه درمانی انجام میشود. در طول این فرایند، شناسایی علل اعتیاد و محرکهای روانی و هیجانی مهم است. مصرف کنندگان میتوانند تکنیکهایی را برای مقابله با احساسات خاص مانند استرس یا افسردگی یاد بگیرند. با این حال پیشنهاد میشود برای دریافت راهنماییهای بیشتر و دریافت خدمات درمانی حرفهای از مشاوره فردی یا گروه درمانی استفاده کنند.
برای آشنایی بیشتر در زمینه مشاوره ترک اعتیاد کلیک کنید.
سوالات متداول
آیا ممکن است اعتیاد به ترامادول در مادران باردار، باعث اعتیاد جنین شود؟
بله؛ بسیاری از مواقع مادران معتاد، فرزندانی به دنیا میآورند که به لحاظ فیزیولوژیک به این ماده وابسته هستند.
چرا دوز مصرفی ترامادول به تدریج افزایش پیدا میکند؟
زیرا فرد میبایست برای دست یابی به حال خوشی که با مصرف ترامادول تجربه کرده، هربار میزان مصرف را افزایش دهد.
برای دریافت مشاوره در زمینه عوارض ترامادول می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق شماره 02122018502 و یا از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: عوارض قرص ترامادول چیست