مراقبت از پوست نوزاد یکی از دغدغههای مادران است چراکه نوزادان در ابتدای تولد پوست بسیار حساسی دارند و این مسئله باعث میشود نسبت به بزرگسالان در برابر عوامل محیطی آسیبپذیری بالاتری از خود نشان دهند؛ در نتیجه به مراقبت بیشتری نیز نیاز داشته باشند. همچنین کودکان هنگام تولد ممکن است پوستی قرمز داشته باشند یا لکهها و چروکهایی روی پوستشان مشاهده شود که مادران را نگران سازد. اما همه این موارد اغلب طبیعی هستند و با گذشت چند هفته ناپدید میشوند. با این حال اگر احساس کردید که این مشکلات شدیدتر شدهاند و با مراقبتهایی که در ادامه بیان میکنیم برطرف نمیشوند، حتما باید کودک را نزد یک متخصص ببرید.
منبع: پوست نوزاد | آشنایی با حساست ها و مراقبت از پوست نوزاد
مشکلات رایج و روشهای مراقبت از پوست نوزاد
برخلاف آنچه پدر و مادرها اغلب انتظار دارند، نوزادان همیشه با پوستی بسیار نرم و لطیف به دنیا نمیآیند. بلکه آنها ممکن است در طول دوران نوزادی یا همان سال اولیه زندگی خود مشکلات پوستی مختلفی را تجربه کنند که از جمله آنها میتوان به قرمزی، دچار شدن به جوشهای ریز روی صورت، خشکی پوست و سایر مشکلاتی از این دست اشاره کرد. ما در ادامه به رایجترین مشکلات پوستی نوزادان و روشهای مراقبت از آنها اشاره کردهایم.
آکنه دوران نوزادی
چیزی در حدود 40 درصد از نوزاد در سنین 2 یا 3 هفتگی دچار آکنه یا همان جوشهای بسیار ریز روی صورت خود میشوند. این مشکل ممکن است در برخی موارد تا 4 یا 6 ماهگی نیز ادامه پیدا کند. این جوشها در بسیاری از موارد ناشی از هورمونهای مادر هستند که هنوز در جریان خون کودک حضور دارند و چربی پوست کودک را تحریک میکنند.
خوشبختانه این جوشها معمولاً درد یا ناراحتی خاصی برای نوزاد ایجاد نمیکنند. به شرطی که شما خود آنها را دستکاری نکنید و کودک را راحت بگذارید. نکته بسیار مهم برای مراقبت از پوست نوزاد در این شرایط این است که از صابون، لوسیونها و اسکرابها برای درمان کردن این جوشها استفاده نکنید. تنها کاری که در این شرایط باید انجام دهید این است که دو یا سه بار در روز پوست نوزاد را با آب بشویید و بعد با ملایمت آن را خشک نمایید.
برای آگاهی بیشتر در زمینه جوش صورت نوزاد کلیک کنید.
پوسته پوسته شدن سر
شاید شما نیز روی پوست سر نوزاد خود پوستههای زرد رنگی را مشاهده کرده باشید که گاهی اوقات شبیه شوره هستند و التهابهای قرمز رنگی را ایجاد میکنند. این مسئله نیز یکی دیگر از مشکلات پوستی رایج در بین نوزادان است که اغلب در 3 ماه اول بروز پیدا میکند اما ممکن است تا پایان یک سالگی نیز دیده شود. فعالیت بیش از حد غدههای چربی که به دلیل وجود هورمونهای مادر در خون نوزاد اتفاق میافتد مسئول بروز این پوستههاست. این غدهها پوست سر را چرب میکنند و باعث میشوند لایههای خشک اولیه ریزش کرده و به صورت پوسته یا شوره خود را نشان دهند.
این پوستهها مشکل خاصی محسوب نمیشوند و ناراحتی خاصی برای کودک ایجاد نمیکنند. با این حال اگر به دنبال مراقبت بیشتر و درمان زودتر این مشکل هستید میتوانید از روغنهای گیاهی برای ماساژ بسیار ملایم پوست سر فرزند خود کمک بگیرید. این کار باعث ریزش لایههای مرده پوست میشود و بهبود این شرایط را تسریع مینماید. همچنین میتوانید با مشورت از یک پزشک اطفال شامپوی مخصوصی را برای درمان این مشکل تهیه نمایید و هنگام حمام کردن نوزاد از آنها استفاده کنید.
اگزمای دوران نوزادی
در بیشتر موارد مشکلات پوستی باعث آزار و ناراحتی خاصی برای نوزاد نمیشوند. این مسئله یک استثنا دارد و آن هم اگزما است. اگزما باعث التهاب و قرمزی پوست شده و احساس خارش زیادی را نیز به همراه میآورد. این مشکل معمولاً ابتدا از صورت نوزاد آغاز میشود و سپس به سایر قسمتهای بدن گسترش مییابد. اگزما میتواند با برجستگیهای آبدار همراه باشد که ممکن است بترکند و در نتیجه منجر به درد و ناراحتی زیاد برای نوزاد شوند.
در این شرایط تلاش کنید هنگامی که کودک را به حمام میبرید آب را بسیار گرم نکنید و مدت زمان زیادی او را در آن محیط نگه دارید. پس از حمام نیز استفاده از مرطوب کنندههای ضد آلرژی میتوانند به تسکین ناراحتیهای نوزاد و کاهش علائم اگزما کمک نمایند. برای مقابله بهتر با این مشکل از یک متخصص اطفال کمک بگیرید تا با مشاهده مشکل پوستی کودک پماد یا داروهای لازم را برای او تجویز نماید.
خشکی پوست
خشکی پوست مشکل رایجی در بین نوزادان است که اغلب در نوزادانی که در پی زایمان دیرتر از موعد به دنیا آمدند بیشتر دیده میشود. این مسئله مشکل نگران کنندهای محسوب نمیشود و مهمترین راه مبارزه با آن هیدارته نگاه داشتن بدن کودک است. یعنی شما باید اطمینان یابید که او به اندازه کافی شیر میخورد و از این طریق بدنش آب کافی دریافت میکند یا خیر.
استفاده از لوسیونهای مرطوب کننده مخصوص کودک پس از حمام نیز میتواند در بهبود این مشکل تأثیر بسزایی بگذارد. اما توجه داشته باشید که استفاده زیاد از صابونها هرگز توصیه نمیشود و میتواند خشکی هرچه بیشتر پوست نوزاد را به همراه بیاورد. اگر دیدید لکههای خشکی روی پوست صورت نوزاد شروع به پخش شدن کردهاند یا منجر به بیقراری او شدهاند با یک پزشک اطفال در این باره مشورت نمایید.
توصیههای کلی برای مراقبت از پوست نوزاد
به دلیل حساستر بودن پوست نوزاد نسبت به بزرگسالان حتی اگر هیچ مشکل خاصی نیز وجود نداشته باشد رعایت برخی نکات ضرورت دارد. ما در ادامه به چند مورد از آنها اشاره کردهایم.
برای آشنایی بیشتر در زمینه مراقبت از نوزاد کلیک کنید.
1- پرهیز از قرار دادن نوزاد در برابر نور مستقیم آفتاب
نوزادان به خصوص در 6 ماه اول زندگی نباید به طور مستقیم در مواجهه با نور خورشید قرار بگیرند. اگر در این دوران مجبور شدید در هوای گرم و تابش نور آفتاب فرزند خود را به بیرون از خانه ببرید حتماً از کلاه نخی، شلوار و زیرپوش آستین بلند و نخی برای مراقبت از پوست بدن و سر او استفاده نمایید.
2- استفاده از لباسهای مناسب فصل برای مراقبت از پوست نوزاد
پوشاندن لباس مناسب فصل بر تن نوزاد یکی دیگر از نکاتی است که در سلامت پوست او تأثیر بسزایی دارد. برای مثال پوشاندن لایههای زیاد لباس در فصل تابستان با ایجاد تعریق در نقاط مختلف بدن نوزاد نظیر پشت گردن، زیر بغل و نواحی اطراف پوشک میتواند به التهابات پوستی ناراحت کننده بیانجامد درنتیجه تلاش کنید در فصل گرما لباسهای گشادتری بر تن فرزندتان کنید که هوا به خوبی در آن جریان داشته باشد.
3- استفاده از محصولات پوستی ارگانیک
لوسیون، کرمها و پودرهایی که حاوی مواد شیمیایی هستند میتوانند منجر به بروز واکنشهای آلرژیک در پوست نوزاد شوند. از همین رو تلاش کنید تا جایی که میتوانید برای مرطوب کردن پوست نوزاد و ماساژ پوست او از محصولات ارگانیک نظیر روغنهای طبیعی استفاده نمایید.
4- استفاده از پودر بچه برای مراقبت از پوست نوزاد
استفاده از پودرهای تالک به جلوگیری از تعریق زیاد کودک و بروز مشکلاتی نظیر قرمزی و عرق سوز شدن کودک کمک مینماید. با این حال باید در انتخاب این پودرها دقت بیشتری به خرج دهید و محصولاتی را انتخاب نمایید که به طور اختصاصی برای کودکان طراحی شدهاند. استفاده از پودرهای رایحه دار و حاوی مواد شیمیایی میتواند باعث تحریک پوست نوزاد شده و واکنشهای آلرژیک را در او برانگیزد.
5- عوض کردن به موقع پوشک نوزاد
یکی از مهمترین کارهایی که باید در جهت مراقبت از پوست نوزاد خود انجام دهید عوض کردن به موقع پوشک اوست. چراکه تأخیر در این کار باعث التهاب در پوست کودک شده و میتواند سوزش و ناراحتی زیادی را برای او به همراه بیاورد. استفاده از پودر بچه ، دستمال مرطوب و شستن به موقع کودک نیز به مراقبت هرچه بهتر کمک مینماید.
سؤالات متداول
- رنگ پوست نوزاد در حالت طبیعی چگونه است؟
نوزادانی که تازه متولد میشوند معمولاً رنگ پوست قرمزی دارند. این قرمزی پوست در نوزادانی که دیرتر از موعد به دنیا آمدهاند شدیدتر است اما در مقابل کودکانی که زودتر به دنیا میآیند معمولاً رنگ پریدگی بیشتری را از خود نشان میدهند. به طور کلی رنگ پوست نوزادان بسیار متغیر است و ممکن است هر روز تغییر نماید. اما اغلب تا حدود دوسالگی ثابت خواهد شد. با این حال اگر این مسئله برای شما نگرانیهایی را به وجود آورده است بهتر است با مشاوره کودک در میان بگذارید.
برای اطلاع بیشتر در زمینه مشاوره کودک کلیک کنید.
برای دریافت مشاوره در زمینه پوست نوزاد می توانید با مشاوران مرکز مشاوره روانشناسی حامی هنر زندگی از طریق شماره 02122018502 و یا از طریق تلفن ثابت از کل کشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگیرید.
منبع: پوست نوزاد | آشنایی با حساست ها و مراقبت از پوست نوزاد
- ۹۹/۱۱/۰۲